Da li je sreća autentičan izraz Bića?

Ovih dana pokušavam da shvatim šta znači biti fejk. Da li je to ono kad se praviš da si nešto što nisi? Ako jeste, onda smo svi pomalo foliranti. Sudeći po društvenim mrežama, svi smo srećni, zadovoljni, ispunjeni. Imamo tu neku potrebu da pokažemo jedni drugima kako nam je sjajno u životu, pa se takmičimo čija će objava imati više lajkova. Lajkovi su postali merilo uspeha, a broj pratilaca srazmeran je visini poštovanja. U šta smo se to pretvorili? Da li smo postali robovi trenda?

 

Sistem vrednosti nam nalaže da moramo da budemo IN, da moramo da se dopadamo svima, kako kažu moramo u korak sa vremenom. Ličimo na robote u koje je instaliran taj program trend i svi funkcionišemo na sličan način. I svi smo fejk.

news feed

Da li smo srećni zaista?

Sreću je teško definisati, jer je individualna. Sreće ima onoliko koliko ima ljudi, jer je svako doživljava na svoj način. Ona je naše stanje. Kada bi me neko pitao da li si srećna, odgovorila bih da jesam. A u mojoj glavi je:

Osećam se prazno ponekad. Hladna sam. Ne volim da pričam o sebi i svom životu, da ne bih opteretila druge. Nesposobna sam da zavolim i ne dopuštam novim ljudima da uđu u moj život, jer je sve prolazno. Svi odlaze. Neko i bez povratka.

Većini bi odgovor bio isti kao moj, ne smemo da izgovorimo naglas da nismo baš srećni. Bićemo lažno srećni, jer je tako lakše.

Dosta mi je lažne sreće.

Dosta mi je lažnih osmeha.

Dosta mi je lažnih ljudi.

I pored toga ja nastavljam da se zadovoljavam tim lažnim  stvarima, jer se plašim da se cela dam. Dajem deliće, iz straha da neko ne sklopi celu slagalicu i shvati me. Strah je opasna prepreka. Utrnem, paralizuje me za bilo kakve emocije, pa sve radim mehanički.

instagram

Površnost današnjice

Ponekad poželim da sam rođena u nekom drugom veku, samo da bih videla kako su međuljudski odnosi tada izgledali. Ali čvrsto verujem da je površnost nešto što je karakteristično za svaki vek. Evo u ovom našem možda doživljava svoj vrhunac. Sve prednosti 21. veka koristimo na pogrešan način. Izgubili smo privatnost, share nam je najbrži pokretač života. Skrolujemo po ceo dan, a news feed nam je isti.

Olako shvatamo jedni druge, ne gradimo čvrste veze i bežimo od obaveza. Sveli smo se na jedno veliko čekanje. Čekamo u redu, čekamo platu, čekamo poruku. Atrofirali smo od čekanja.

Znate, ne verujem u ono rođen si pod srećnom zvezdom. Sreću sami gradimo, oblikujemo je onako kako želimo. Ta građevina je skupa, a ko je spreman da se posveti, izgradiće je. Samo, treba u nju pustiti i druge ljude, jer ako je prazna, ništa ne vredi.

Podelite ako rezonira sa vašim Bićem

Leave a Reply