Šta je meni moj unutrašnji mir?

Postoji milion razloga zbog kojih sam se iznervirala danas. Autobus mi je pobegao ispred nosa, prolaznik me je slučajno zakačio ramenom, nema mesta u mom omiljenom kafiću…

Spisak je dugačak, a živci su mi na izmaku. Najmanja sitnica me izbaci iz takta, pa se istresem na prvu nedužnu osobu. Bude mi lakše, ali dejstvo je trenutno.

Vremenom sam shvatila: čim primetim nekoliko situacija u kojima gubim živce – zastanem i pitam se – zašto danas pucam? Onda ulazim u srž problema.

Nisam uvek znala tako da se postavim izvan situacije. Ali, kada se uznemirenost nagomilala i kada je dosegla krajnje granice, počela sam da istražujem sebe.

Moja piča i ono što što sam ja

Spontana sam osoba, ali uvek imam plan. Ne živim kako mi društvo nalaže, već onako kako ja osećam da je ispravno.

Pa šta mi se onda desilo – šta kvari moj unutrašnji mir?

U životu nam se dešavaju stvari na koje nismo spremni, ili, u trenutku kada su se desile, nismo bili spremni. Poremete nas, izgubimo se. Na momente, sebe nisam prepoznavala. Ko sam postala, šta sam postala, zbog čega sam takva postala preokupiralo je moje misli. Izgledala sam previše mirno, za osobu koja gori iznutra.

U tome je i bila stvar.

Ćutala sam.

Ono što me je mučilo niko nije znao, nisam govorila kako se osećam, uvek sam bila nasmejana. A zapravo, raspadala sam se.

Onda sam, ni ne znajući da je to lek, počela da se otvaram, da pričam sa drugim ljudima. Reči su mi bile lek. Izgovaram na glas ono što me tišti, pustim da izađe iz mene, podelim sa drugima. Teret je lakši ako se deli. Ne mora na jednake delove, nekad je i trećina dovoljna da se skloni, pa da bude lakše.

kreiranje kokreiranje

Moja umetnost i ono što sam ja kroz moju umetnost

Reči su moja umetnost. Posvetim ih svima koji žele da je čuju. Trebalo mi je vremena da je pronađem. Onu kojoj će se diviti, a samo ću je ja razumeti. Onu u kojoj će se pronalaziti gomila stranaca, koja će biti doživljena na milion načina, a svaki će biti ispravan.

Ta umetnost me je oslobodila. Samo sam se upustila u potragu za sobom. To je najegzotičnija destinacija na kojoj sam bila. Nisam ni znala da mi je tako blizu.

 

 

Logikom smo na dobitku. Racionalno zna da preplaši čoveka, ali bez takvog razmišljanja, živimo u zabludi. Nakon mog egzotičnog putovanja kroz sebe, budem iskrena prema sebi i drugima, realistična i staložena. Realnost nije uvek sjajna, ali je sjajno kada je prihvatim. Time se ne predajem, već idem napred. Pa šta ako mi je opet trola otišla za dlaku? Doći će druga. Pa šta ako nema mesta u mom kafiću? Imam drugi. Sebe nemam u dva primerka. Puštam da razum prevlada u mom životu, dajem mu slobodu, a on meni mir. Mešam svoju spontanost i logiku.

 

 

Mir je stanje ne samo uma, već i emocija. Kao svaki imperator mogu da vladam svojim vlasništvom, ali pazim. I najbolje tvrđave su srušene, jer su ih vremenom napadi oslabili. Zato otvaram svoje kapije i dopuštam drugima da me upoznaju. Tako, prelazim svoje granice.

 

Jelena Malivuković

Podelite ako rezonira sa vašim Bićem

Leave a Reply