Šta me čini iznutra mirnom?

Neke odluke je teško doneti, teško je preseći i reći sam sebi: ,,stani sad je dosta.“ Uvek postoji neka nit što nas povezuje sa tim od čega ne možemo da pobegnemo. Ili možda ne želimo? Razmišljam o postupcima koje činimo, zbog čega i zbog koga stavljamo sebe po strani. Po strani su naše želje i to što nas ispunjava. U senci je ono naše zbog čega smo jedinstveni. U stanju smo da stvorimo frustracije i budemo nesigurni, jer smo se podredili svakodnevnici. Upadamo lako u rutinu, osećamo se komforno u njoj jer nam je dobro poznata. Ako iskoračimo napred, poremetićemo sistem koji veoma dobro funkcioniše, a ako ostanemo u toj zoni, ugušićemo se. Udišemo toksične materije svesno. Vreme je za pročišćenje vazduha.

explore

Unutrašnja i spoljašnja strana čoveka

Unutrašnja strana je  psihologija,  spoljašnja sociologija. Spajanjem unutrašnjih i spoljašnjih faktora, danas smo ili nervozni ili srećni. Ne možemo utvrditi koji ima presudnu ulogu, ali definitivno možemo da se menjamo. Promena neće krenuti sama od sebe, moramo biti sigurni da je zaista želimo. Živimo dinamično, u eri savremenih tehnologija, gde je sve napredovalo brzinom svetlosti, a kada je u pitanju naše stanje Bića, stojimo u mestu. Verujem da je strah glavni razlog. Ali, da bismo promenili svet, prvo se mi moramo promeniti. Da bi postigli taj mir u svetu, prvo MI moramo biti mirni. Iznutra.

Pronađi sebe
Pronađi se da ne pukneš

 

Protiv zakona

Bitke koje se vode unutar nas ne vidimo, osećamo, a vodimo ih sami protiv sebe. Uglavnom biramo između dva zla, pa se dvoumimo koje je manje. A postoji i druga strana. Biranje između dobra i zla. A zašto bi, pobogu, između dobrog i lošeg izabrali loše?

Kada radim nešto što nije u skladu sa mojim trenutnim stanjem, imam osećaj da radim protivzakonito. Radim protiv sebe i svog zakona, radim na silu i pod pritiskom. Shvatila sam da mir nije moja priroda, da se u haosu od života snalazim, ali da mi je povremeno potreban kako ne bih ispala iz igre. S toga, stvorila sam konvencije koje mi daju osećaj smirenosti, koje me čine mirnom iznutra.

Moj zakon

Član br. 1

Odrasla sam u manjoj sredini, gde se svaki treći čovek poznaje. Svi navodno znamo sve o svakom i sve što čuješ je istina. Moj prvi član mi pomaže da ne osuđujem, oslobodim se predrasuda i gledam “svoja posla“.  Ne očekujem isto za uzvrat i u tome je tajna. Ne zadajem niske udarce, jer mogu mnogo da zabole.

 

Član br. 2

Poštovanje je bitna stvar koju polako gubimo u savremenom društvu. Izabrala sam da poštujem različitosti, ne delim ljude na ovakve  i onakve, mirna sam jer verujem da svako ima svest i savest, koje prorade kad-tad. Da ih nema, šta bi nas razlikovlao od životinja?

 

Član br.3

Život neočekivano poseče, pa prokrvariš. Rane sam previjala, pekle su me i bolele, ali su prošle. Ostali su ožiljci koji nisu vidljivi golim okom, a bole više od samih rana. Naučila sam da živim sa tim, a moj član se zove prihvatanje realnosti i sudbine.

 

Član br 4.

Poslednji, ali ne manje bitan. Sloboda i nezavisnost.

Sputavana u svojim izborima sam bila nekoliko puta, ali nisam dozvolila da me pobede. Imam svoj cilj i idem ka njemu. Nekad teže, nekad lakše, slobodna sam da odem, nezavisna dovoljno da ostanem.

 

Još vučem konce u ovoj igri.

Blefiram.

Ponekad varam.

Sebe, ne druge.

Podelite ako rezonira sa vašim Bićem

Leave a Reply