Koja je najveća vrednost drevne havajske tehnike ho’oponopono?

Moram priznati da ovoj tehnici – ho’oponopono – nisam poklanjala naročitu pažnju. Čula sam za nju, svakako, još ihajhaj kada, ali čula sam i za tapkanje pa me nije naročito oduševilo. Međutim, Marko Maodus jeste, iako ne na prvu loptu (Drugarica se grohotom smejala kad sam joj rekla za moju prvu reakciju na njega – “OMG, ko je ovaj paćos”. Čini mi se da je ta reakcija bila na video sa porukama koje prenose karte a onda mi je takav samo neki naredni video pomogao tako što sam zbog poruke u njemu konsultovala nekog ko mi je uštedeo minimum 700 e.). Na drugu, loptu, već sam mu u potpunosti poverovala – istinit je.

 

O tome se i radi kod svih tih prenosioca poruke o svetu i bićima – istiniti dopiru do ljudi.

 

U knjizi koju trenutno čitam “Tihi ljudi” autorka između ostalog piše o tome kako se u 20. veku fokus pomerio sa karaktera na ličnost, pa su se i vrednosti promenile – ne ceni se više čast i poštenje na primer, nego ono što se może nabildovati uz pomoć raznik lajf koučeva. Ipak, piše Suzan Kejn, lajf kočevima je na prvom mestu prodaja, i to ne samo svojih proizvoda, nego prodaja sebe, o čemu uče i nas. Odnosno, uče nas kakvi treba da postanemo da bismo se dopali a time i prodali svetu.

 

Ja pak mislim da se istinitost ne może nabildovati, da je ona prirodna kada se spozna unutar sebe. Ili, mislim da je ja mogu prepoznati i to intuitivnim delom sebe. Cenim i one nabildovane ali volim one istinite.

 

Elem, istiniti Marko govori i piše o ho’oponopono, pa ipak, tek posle dužeg konzumiranja njegovog sadržaja potražila sam nešto o toj tehnici. Isprva me više zanimalo njegovo tumačenje, ali zbog stvari koje nisam najbolje razumela, kao što je “čišćenje”, potražila sam još po neke informacije o tome.

 

Kao što i Marko navodi, dr. Hew Len je zaslužan za otkrivanje ove drevne havajske metode. Njegovu knjigu u kojoj piše na koji način ju je otkrio  možete i slušati dok vozite ili slično. Ali u u članku autorke Suzane Vemić veoma je dobro objašnjeno o čemu se tu zapravo radi.

 

Ono što najviše rezonuje sa mnom, mojim Bićem i iskustvom kada je u pitanju ova tehnika jeste stvar predaje.

 

Ho’oponopono nas uči da mi ne znamo šta je za nas najbolje, ali da to zna Bog i zato je jedan od najvažnijih aspekata primene ove tehnike – rad bez očekivanja, kako piše u člankuHo`oponopono ~ Kako je dr Hew Len otkrio drevnu HAVAJSKU DUHOVNU TEHNIKU.

Mislim da je ova izjava istovremeno i najprovokativnija. Jer ima onih koji bi odmah rekli kako valjda oni najviše znaju sebe. I verujem da ima takvih otkrivenih, na tom stupnju svesti. Mislim da su to sigurno svi oni koji od malih nogu rade ono što vole i veoma su uspešni u tome. Pa i ne samo od malih nogu ali oni koji se ne dvoume šta je njihov poziv i koji mu se posvećuju bez obzira ne cenu.

Ali ima i onih koji u sebi prepoznaju dve, tri ili trideset ličnosti i to kada je u pitanju interesovanje za ovo ili ono. Ja sam jedna od tih. Priča o meni może tako nešto da nagovesti.

I tek kad sam to prihvatila kao svoju prirodu počela sam da otkrivam sebe i sebe svetu. Jer to jesam ja. A prihvatila sam kada sam prihvatila da je nešto izvan mene tu da me o meni obavesti. O tome šesto pišem – kako sam se prepustila životu i koliko mi je to doprinelo u životu.

 

Nekad pomislim zar nam nije svima lakše da se prepustimo i da budemo sigurni da neko radi najbolje za nas. Što bi rekao Abraham, u svakom trenutku treba da budemo svesni da imamo menadżera koji radi za nas.

Ali stvar je u poverenju odnosno u nedostatku poverenja. To nas koči. Bojimo se da ćemo pasti a istina je da kad se prepustimo – mi letimo.

 

Čim se otvorimo toj ideji sitni čudotvorni znaci nam pokazuju da smo na pravom putu. Kritičar u nama, uspešno građen i podržavan godinama, pokušava da ih omalovaži, ali naše istinsko Biće je tu da ih podrži.

 

Život nam se obraća i kroz inspiraciju. Tako, kada se prepustimo životu , prepuštamo se zapravo svom instiktu – pa i svaki kapric treba ispoštovati i verovati da ima najvišu vrednost za celokupnu kreaciju našeg života i života drugih. 

 U saradnji sa životom, čudo sledi čuda, kao što kaže Marko, a svedoče svi oni koji veruju da im Život uvek drži leđa. Svi mudraci to poručuju, sve tehnike prihvataju ali čini mi se da ho’oponopono bazira na tome. Zato bi bilo dobro praktikovati tu metodu i ono što ona nalaže.

 

Uz prisustvo apsolutne ljubavi,

Ivana Miljak

Podelite ako rezonira sa vašim Bićem

Leave a Reply