Smoothie od 20 različitih sastojaka

Ko može da pojede doručak od 20 različitih satojaka?!

Paaaa, recimo, većina nas.

Upoznajte Njegovo veličanstvo – luksuzni letnji branč

Zašto branč?

Obrok “branč” je za mene uvek bila asocijacija za zapad, tačnije Ameriku, i eksperimetišući sa hranom i svojim telom, postade mi omiljeni obrok, baš kao da je pravljen za moj unutrašnji časovnik. Brunch (eng. breakfast i lunch u jednoj reči) je obrok koji je i doručak i ručak zajedno, a služi se, odnosno jede se od kasnog prepodneva do ranog poslepodneva. U mom slučaju između 10 i 11 prepodne. To mi je prvi obrok u danu iako se budim u 7 ili 8 (odnosi se na radne dane).

U prvih pola sata nakon buđenja popijem 4 čaše (po 200ml) obične vode, onda tek perem zube i ne jedem i ne pijem ništa do prvog obroka, odnosno mog branča. Na ovaj način se telo prirodno detoksikuje i oslobađa creva i organe od zaostale hrane od prethodnog dana. U periodu od 4 ujutru do 12 u podne u našem telu se dešava tzv. “proces eliminacije”. To nam govori da ne treba nužno da jedemo bilo šta čim otvorimo oči ne bi li samo probudili organizam, iliti “podigli sistem”. Naprotiv, neka doručak bude par sati nakon buđenja, to je sasvim u redu. Obavezno nutritivno bogat, ni slučajno pun tanjir bilo čega pod izgovorom da se za doručak može jesti bilo šta jer je najmanje bolno po našu figuru i kilograme. Da bi nam se telo oporavilo i odmorilo od varenja i razgradnje obroka od juče, potrebno je da između večere (prethodnog dana) i današnjeg doručka prođe 14 do 16 sati u najboljem slučaju i nikako manje od 12.

 

Smoothie za poneti
Smoothie za poneti

Zašto samo letnji?

Duboko verujem da je priroda jedna savršena kreacija i ukoliko smo povezani sa prirodom, ukoliko je promatramo, osluškujemo i pratimo, nema šanse da i u nama sve ne funkcioniše perfektno!

Elem, kao što se u prirodi smenjuju godišnja doba, sa njima dolaze i menjaju se potrebe našeg organizma. Na primer zimi nam telo traži topliju hranu bogatiju proteinima i mastima, u proleće manje kalorične hrane, puno povrća, naročito svežeg, a u leto nam je povećana potreba za ugljenim hidratima, šećerima, tj. fruktozom, za hranom koja će nas hladiti, a to je obično obilje svežeg sezonskog voća (mmmm lubenica!). Četvrtogodišnje doba u prirodi zapravo ne postoji. Imamo period uzgoja hrane, žetve i period kad tlo “odmara” i spema se za novu sezonu uzgoja. Čak se i mikrobi u našim crevima menjaju sezonski pa je probava iste hrane leti i zimi potpuno drugačija! Zato je potrebno osluškivati svoje telo, poštovati ga i menjati loše navike u ishrani u skladu sa prirodnim ciklusima.

Dalje, ako samo promatramo životinje u prirodi i način na koji se one hrane uvidećemo da ni jedna životinja (osim ako nije kućni ljubimac!) ne jede više od 2 puta dnevno, a neke zveri samo jednom ali obilno! Nakon izlaska sunca, razume se tek kad ulove nešto, a to može trajati i satima, i nikako posle zalaska sunca (što je otprilike 7 uveče i savršeno bi odgovaralo i Njegovom visočanstvu zvanom Čovek!).

Kako izgleda moj dan?

Moj dan izgleda tako što pojedem obilan i bogat branč oko 11 sati i još jedan obrok oko 6-7 uveče. Ovo je ritam koji mom telu savršeno odgovara u letnjem period! O tom drugom obroku u danu biće reči u nekom od narednih postova so stay tuned! U međuvremenu, ako ogladnim, tačnije ako energetski pokleknem usled napornog dana, jedem puunooo svežeg voća ili kuvani kukuruz (obožavam!).

 

Zašto baš ovi sastojci u mom savršenom smutiju?

Inače, posle njega vam ne treba ni kafa, ni Red bull, prepuni ste energije, a opet laki da možete i trening odraditi!

Bobičasto voće – jer je bogato gvožđem, vitaminima a naročito C, antioksidantima i najmanje je kalorično od svog voća.

Banana i drugo voće – zbog energije, odnosno šećera.

Orašasti plodovi i semenke – zbog zdravih masti i minerala.

Heljda – ne sadrži gluten, bogata je gvožđem.

Suplementi: dobar su izvor proteina (konoplja sadrži više amino kiselina od mleka, mesa ili jaja), za hormonski balans (maka) i za jačanje krvne slike i generalno imuniteta (kopriva).

 

recept za savršen smoti
Recept za savršen smuti

Zašto luksuzni?

Jer će vaše telo dobiti kraljevski tretman ovim obrokom koji uključuje 20 super namirnica!

Da biste dobili oko 300ml ovog smoothie-ja, potrebno je:

  • Voće: jedna banana, jedna kruška (ili nešto drugo sezonsko: breskva, kajsija, šljiva…), 10-15 kupina i isto toliko malina, borovnica i aronije
  • Orašasti plodovi: 2-4 brazilska oraha, po 5 do 10 lešnika i oraha
  • Semenke: po jedna kafena kašičica čije, mlevenog lana, susama, suncokreta, golice
  • Jedna šolja od 2dl bademovog mleka
  • 2 kašike heljdinih ljuspica
  • 1 kašika kikiriki putera
  • Dodaci ishrani: jedna supena kašika konopljinog proteina, po jedna kafena kašičica maka praha i semenki koprive

Sve sastojke (osim malina, borovnica i aronije) sjediniti u blenderu, a kada prespete u činiju ili posudu za poneti, odgore dodati sveže maline, borovnice i aroniju. Ja lično moje smutije volim da jedem kašikom, zato i ne blendiran sve voće, uvek ga pomešam pa bude i nešto što se može požvakati, i obično su nešto gušći. Ko voli da pije smoothie može da doda još jednu čašu sveže ceđenog voćnog soka u blender sa ostalim sastojcima (sa sokom od višnje će biti pun pogodak!).

Pa, prijatno zdravi narode i ne zaboravite – Ono si što jedeš!

Podelite ako rezonira sa vašim Bićem

Leave a Reply